Vanan att äta brunch sägs komma från Amerika, men den har helt och fullt tagits emot av länder runt om i världen. Troligtvis för att det handlar om så mycket mer än bara mat. Att äta brunch är ett sätt att långsamt njuta av maten, gärna tillsammans med några vänner. Man äter inte för mycket och eftersom måltiden intas på förmiddagen så har man resten av dagen fri till annat.

Close up of spring salad

För de flesta är det först och främst på söndagarna som man har tid till en lång brunch, alla de andra dagarna är det mer att göra. I vissa vänskapskretsar har man ett stående avtal en gång i månaden eller kvartalet för en brunch tillsammans. Andra trummar ihop släkten då och då för att bruncha tillsammans, en trevlig vana som gör det lättare att träffas.

God mat och dryck

En av grunderna för en bra brunch är naturligtvis maten, det ligger i sakens natur. Därför ska man välja restaurang noga, gärna kontrollera menyn i förväg så att de har allt man önskar. En del restauranger är specialiserade inom ett visst område, som vegetariskt, franskt, skånskt eller liknande. Andra satsar på en mer allmän meny, med något för alla smaker. Du kan äta brunch i Gamla stan.

Läget är en annan viktig del av en måltid, vissa delar av staden har mer atmosfär än andra. Det kan bero på utsikten, speciellt om den ligger vid vattnet, men även på omgivningarna. För även om maten är det viktigaste så är också stämningen en stor del av upplevelsen. Detta har olika restauranger tagit fasta på och oavsett belägenheten så har de skapat en trevlig och inbjudande lokal med tillmötesgående personal. Mr French skaldjursrestaurang i Stockholm är ett populärt val bland både lokalbor och besökare i staden. De har allt- läge, atmosfär och mycket god mat.

Inte bara brunch

Men det finns flera sätt att starta dagen på ett bra sätt, och det behöver inte alltid vara brunch. En del föredrar att äta en riktigt rejäl frukost med lagad mat, det liknar mycket på brunch men tidpunkten ligger lite tidigare. På vissa håll bjuder en del organisationer sina medlemmar på denna form av måltid, som en förmån. Det har visat sig vara en lyckad ide’ och något som kanske fler kommer att vilja följa efter. I den här artikeln i Östgöta-Correspondenten kan man läsa om ett billigt alternativ till brunch.

För det gäller ju att balansera sina utgifter med vad man tjänar, och därför kan det ibland behövas billigare alternativ än en restaurang. En del väljer att bjuda hem sina vänner på brunch, då kan man planera en meny som inte alls behöver vara så dyr. Ett alternativ är ju att ordna med ett knytkalas- en brunch där alla tar med sig något och allt läggs ihop till en intressant måltid.

Ett sätt att umgås

Brunch och måltider rent allmänt har länge varit ett populärt sätt för att kunna umgås med sina vänner och familj. Att bryta bröd tillsammans kännetecknar kamratskap men är också en väg för att lära känna varandra. När man lugnt sitter och fikar eller äter en brunch så faller det sig naturligt att prata och skratta tillsammans. Det är ett avslappnat sätt att umgås- och äta måste ju alla ändå. Därför är det uppmuntrande att se hur brunch, och alla de andra billigare alternativen, har tagit form och blivit en naturlig del av folks vardag. Man ska komma tillsammans och äta en bit, det är bra för både kropp och själ. Att umgås är viktigt, både med sig själv och andra. Få sätt är så bra som med en lugn och skön måltid.