Att bygga nytt är ett stort projekt, och det kostar en hel del pengar. Därför ser man hela tiden efter nya lösningar, för att dra ner på kostnaderna och göra det lättare att bygga hus. Samtidigt så är det bostadsbrist och nya byggen är ett måste. Ett av de allra senaste projekten utnyttjar 3D-skrivare för att bygga hus.

Det kan låta som en dröm, men faktum är att utvecklingen har gått framåt med stormsteg. Dagens husbyggande är långt ifrån det samma som för bara ett par årtionden sedan. Datorer har revolutionerat alla de olika aspekterna av byggbranschen, och lett till fantastiska lösningar. Nu kan man sätta upp ett lägenhetskomplex på bara ett par veckor, men 3D har hittills inte utnyttjats för husbyggen.

Att bygga hus snabbt och billigt

I dagens samhälle ska det mesta gå snabbt, det finns inte tid att hålla på med mindre projekt under längre tidsperioder. Orsaken är naturligtvis att det kostar pengar, man måste avsluta projektet och antingen börja bo i huset eller sälja det till högstbjudande. För varje dag som går så kostar det att bygga, det är lån som ska betalas och material som ska införskaffas. Därför kan ett snabbt och effektivt bygge vara den bästa lösningen för alla parter. Det här är byggelementen som Timbeco tillverkar och säljer, och som förkortar byggperioden avsevärt.

Men att bygga med hjälp av en 3D-skrivare är något helt nytt, och det ska bli intressant att se hur det blir. Ett projekt som detta kan verkligen göra att marknaden går framåt, speciellt när man överkommit de första hindren. Alla nya tekniker tar lite tid att utvecklas, i början handlar det om små steg framåt. Men när man väl kommit underfund med vilka metoder och material som är de bästa, och som fungerar effektivt, så kan man sätta igång på en större skala. Timbeco är en tillverkare av takelement och har lång erfarenhet inom byggbranschen.

Husbyggande in i framtiden

Alla branscher ligger i ständig utveckling, och det kommer alltid upp nya tekniker att pröva på. 3D är en av dem, men det är också mycket nytt inom maskiner och dess funktioner. För hundra år sedan använde man sig av yxor och sågar för att bygga hus, som vanligtvis var gjorda av trä. Idag har det kommit fram flera bra material som inte är giftiga och som håller värmen inne samtidigt som de släpper in luft. Trä är fortfarande populärt, men det finns fler valmöjligheter. Det samma gäller metoder, man måste inte använda flera månader och göra allt från grunden upp.

När väl den viktiga grunden är lagd så finns det flera olika val för hur väggarna ska komma upp. Färdiggjorda element är populärt, det går snabbt och kostar inte alls så mycket. Man kan bli färdig på rekordtid, och därmed spara både tid och pengar. Och så det allra senaste. Att bygga ett hus med hjälp av en 3D-skrivare är snart möjligt skriver Ny Teknik. Det är klart att det inte handlar om en vanlig liten skrivare, utan om en speciellt konstruerad stor variant.

Men poängen är att genom denna sorts projekt så prövar man sig fram till vad som är möjligt och hur det kan användas i större skala. Nästa steg är att hitta ett sätt att massproducera och göra det ännu billigare. Eller att få husen färdiga på så pass kort tid att det kompenserar för utgifterna. Att bygga hus är precis som vilken annan bransch- det måste vara en balans mellan kostnader och inkomster, investering och vinst. Så egentligen är det ingen som riktigt vet hur framtidens bygge kommer att se ut. Det kan bli en blomstrande 3D-kampanj- eller kanske något annat?