För bara några årtionden var det inte många som kunde tänka sig att IT och datorer skulle få en sådan stor plats i samhället. Att alla, från stora till små, skulle vara mer eller mindre beroende av dem. De som insåg möjligheterna är idag miljonärer. Men framför allt så har denna nya teknologi förenklat många metoder. Den har gjort det lättare att koppla samman ditt företag till en enhet. Och utvecklingen har på inga sätt stannat upp. Tvärtom, den fortsätter att gå framåt.

Det går inte alltid att hänga med i precis allt som är nytt. Vanligtvis så ska det testas först och om det är riktigt bra så brukar det bli kvar. Annars är det dags för något annat som kommer ut. Men ibland så lönar det sig att hoppa på en nyhet ganska snabbt. Att låta den bli en del av den dagliga verksamheten och verkligen utnyttja de möjligheter som finns. Det är bland annat här som outsourcing av din IT-drift kommer in i bilden.

Hjälp med den tekniska sidan

Det finns flera bra företag som har specialiserat sig på att bistå andra med IT. Outsourcing är idag allt mer populärt, och det med god anledning. Dessa firmor håller sig hela tiden uppdaterade. De har en grupp med experter som kan göra din IT-upplevelse enkel och behaglig. Något som verkligen kan vara frustrerande för många personer är när det tekniska inte fungerar. Det är som att springa in i en vägg. Då är det skönt att ha en bra support från din IT-firma. Rationell IT svarar gärna på dina frågor.

Du kan välja mellan flera olika lösningar när det kommer till ditt IT. Bland annat kan de kontrollera att alla dina datorer är säkra, att det är svårt att komma in och stjäla eller förstöra. Men de kan också hjälpa dig med alla de praktiska sakerna, som var du ska lagra din information. Du kan gå hit för att läsa om att du kan hyra en server.

848-2

Ett säkrare IT-liv

Det är helt normalt att skydda sig mot inbrottstjuvar. Alla låser bilen och ser till att stänga fönstren innan de går ut. På arbetsplatsen finns det vanligtvis alarm och kanske även en nattvakt. Lika normalt borde det vara att skydda sin information. Det är mycket vanligt med cyberbrott.  Svenska Dagbladet skriver i denna artikel om IT-säkerhet och drift i offentlig sektor.

Ibland är syftet bara att få in virus eller annat som kan sätta stopp för din produktion eller arbetslinje. Inom vissa branscher är det vanligt att stjäla information, att försöka komma ett steg före sina konkurrenter på detta sätt. Men det finns mycket annat som kan ske som en vanlig person inte ens känner till. Men experterna på din IT-firma gör.

De kan installera skydd, kontrollera att de fungerar och informera dina anställda om hur de ska skydda sig. Det är minst lika viktigt att kunna undvika misstag som kan bli nog så dyra. Du måste hela tiden ligga ett steg före de kriminella, eller i alla fall följa rådet från de som gör det. Allt detta tar tid och kan kosta pengar, men utan ett bra IT-skydd är det lätt att förlora allt du byggt upp. Det är alltså ingenting som du kan hoppa över. Tvärtom gäller det att vara rustad ordentligt.

IT-marknaden går framåt

Det är få branscher som har en sådan utveckling som när det kommer till allt som har att göra med datorer, IT och internet. Ibland känns det som en bottenlös sjö där de visa bara fiskar upp en ny ide’ efter en annan. Det kan till och med vara svårt att hänga med, och de flesta förstår inte ens allt som skapas. Men du ser ofta följderna, vad som är möjligt idag är enastående. Och det blir bra bättre.

Computer Sweden uppmärksammar här hur jobben inom IT-drift kommer att förändras i takt med utvecklingen av ny teknik. Detta går naturligtvis inte att undvika. Om ett par år kan arbetssituationen vara en helt annan. Troligtvis kommer en del poster att försvinna medan nya yrken har skapats. De senaste åren har visat att det är så det fungerar. Vissa grundläggande saker förblir de samma, men de som jobbar inom branschen måste ofta vidareutbilda eller uppdatera sig.

Om du valt IT för att du tycker om det brukar det inte vara något problem med att hålla jämna steg med utvecklingen. Det faller sig helt naturligt när du är intresserad av något att lära sig det nya. Samtidigt är många av de killar och tjejer som jobbar med IT smarta. Det är vanligt att ha någon form av utbildning i botten, men många går framåt av egen fart.

En allt tryggare IT-drift

Det finns mycket som ska fungera för att din IT-drift inte ska påverkas. Du måste ha kompetent personal som ser till att det inte stannar upp eller att säkerheten inte kompromissas. För de flesta företag är den bästa lösningen outsourcing. Då har du en garanti att aldrig stå utan dina datorer och allt vad det för med sig. Aftonbladet skriver i den här artikeln om vikten av att ha hög IT-kompetens för att göra korrekta bedömningar inför outsourcing av IT-drift.

848-3

Låt andra sköta det praktiska. Detta lösgör tid för dig och din personal att koncentrera er på annat. Alla har sin plats i ett företag, det är som en maskin. För att den ska förbli väloljad krävs det dock att datorerna fungerar som de ska. Detta är en process som dels tar tid att installera eller sätta upp, men sedan måste den också underhållas. Såvida du inte har IT som din specialitet kan det bli antingen mindre bra eller ta allt för stora resurser i anspråk.

Idag finns det bra avtal med utomstående IT-firmor. Om du inte har så stort behov av att alltid kontakta dem kan du ha ett avtal där du bara betalar för faktiska ingrepp. Andra tycker det är bättre att alltid kunna stå i kontakt med IT-firman och betalar då för konstant support. Allt beror på vad du anser är bäst för ditt företag. Och naturligtvis går det alltid att ändra avtalet och uppgradera även det.

Framtidens IT-system

Att det kommer att bli förändringar i framtiden är säkert. Vad dessa blir är inte lika klart. Utvecklingen är snabb och intressant, det är mycket som händer och sker varje dag. En del klarar av att hänga med i svängarna. Det är deras jobb och passion. Andra ser det först när det blir en verklighet som säljs i butikerna. Ny teknik kan mycket väl förändra IT-drift som den är känd idag. Men det är något som alla bara får vänta och se. Förutsättningarna finns där, nu är det mest detaljerna som ska falla på plats.