När du ser på gamla bilder från en kontorsmiljö så syns det många böjda ryggar. Stolarna kanske kunde snurras runt lite, men de var långt ifrån så justerbara som idag. Skrivmaskinen stod på de lilla bordet framför kontorsdamen, för det var ett feministiskt yrke på den tiden. I dagens kontorslandskap är situationen en helt annan. Som tur är, för nu ligger fokus på de anställdas hälsa. En del länder har lagar på hur länge en person får sitta framför skärmen innan de har rätt till rast.

Därför är det ganska naturligt att ergonomiska stolar och andra möbler har blivit allt vanligare. De tillåter en person att jobba hela dagen utan att bli allt för sliten eller få skador. Nacke och rygg är ett vanligt problem när du sitter framför en dator hela dagen, för att inte glömma musarm. Genom att ställa in stol och bord på ett bättre sätt kan du undvika dessa problem. Allt fler arbetsplatser satsar på en förnyad miljö. För att alla ska kunna trivas krävs det bra möbler, så att du kan sitta väl medan du jobbar.

De allra bästa stolarna

Det finns flera alternativ för den som vill sitta korrekt på jobbet. Ett av de bästa valen är en ergonomisk stol. Den går att ställa in så att kroppen får en bra vinkel till arbetsplatsen. Vissa modeller har ett ryggstöd men det är också vanligt att inte ha något. De som provat på att jobba med en ergonomisk stol upplever direkt skillnaden. Du blir inte lika trött, men kan ändå göra allt det du brukar. Du hittar sadelstolar för kontor

När du ser på gamla från 1100-talet eller andra århundraden så verkar de vara ganska obekväma. Troligtvis krävdes det ett stort antal kuddar för att kunna sitta skönt. Idag är det en självklarhet att kontorsstolarna har vadderad sits och rygg. Många har också ett armstöd för att du verkligen ska ha en bekväm arbetsdag.

Istället har ett nytt problem uppstått på de moderna arbetsplatserna. Statisk elektricitet som alstras av dina rörelser kan vara skadliga för datorer och annan utrustning. De flesta tänker inte så mycket på det, men det räcker med små urladdningar för att det ska bli ett problem. För att kunna hantera det behöver du bra möbler. ESD stolar från Ergoff är en lösning som många kunder väljer.

1298-2

Framtidens kontorslandskap

Det forskas mycket runt hur du bäst jobbar på ett kontor. För man har insett att det inte räcker med att ha bra medarbetare. De måste också trivas på arbetsplatsen och ha de bästa förutsättningarna för att kunna arbeta. Många kommer ihåg när det blev populärt med öppna kontorslandskap. Alla satt i små bås, utan dörrar och väggar. För en del fungerade det mycket bra medan andra ansåg det vara jobbigt med de stora ytorna.

Kanske var det förändringen som var svår. Ibland kan du bli så inkörd i gamla vanor att du inte vill ändra på något. Idag finns det fortfarande öppna kontor, men många har justerat situationen en smula. För ibland måste du kunna vara ifred, om uppgiften kräver extra koncentration eller precision. Därför har så kallade aktivitetsbaserade kontor blivit en växande trend.

Du sitter alltså på olika ställen på kontoret beroende på vad du håller på med. Stationen blir den viktiga, och inte personen. De anställda flyttar runt och tar med sig sina saker varje gång. För en del har det fungerat väl och produktiviteten har ökat. Naturligtvis är det viktigt att varje arbetsplats har bra möbler så att du kan sitta skönt. Tidningen Arbetarskydd skriver i en artikel om hur intresset för ergonomiska stolar är stort.

Utvecklingen går framåt

Det är inte bara var du sitter på kontoret som är viktigt. Hur du sitter är en minst lika stor fråga. Och det är ju inte bara på kontor som du har behov av en bra sitt-eller liggställning. De som jobbar hemifrån måste se till att sitta väl. Gamla eller sjuka personer behöver ofta en speciell fåtölj eller säng. Allt för att kunna fungera i vardagen utan skador eller hjälp från andra. 

Sveriges Television skriver här om framtidens ergonomiska stolar.

Det är verkligen bra att forskningen går vidare. Ju mer du vet om den mänskliga kroppen desto bättre möbler kan du framställa. Ergonomi handlar om din arbetsställning. Hur du sitter påverkar din hälsa. Alla som varit sjukskrivna för ryggvärk eller utslitning vet hur viktigt det är att inte ignorera denna del av din arbetsdag.

1298-3

Vem vet hur framtidens kontorslandskap kommer att se ut. Det verkar som att öppna lösningar som är flexibla växer till sig. Helt klart ser du sällan en grupp kvinnor som sitter på rad med sina skrivmaskiner eller datorer. Hela konceptet runt arbetsplatser har förändrats, till det bättre. De flesta har insett att friska och glada personer som trivs på jobbet presterar på en högre nivå. Alla vinner därför på en väl anpassad arbetsplats som byggts upp runt de behov folk har.

Ta hand om dig själv

Det finns flera förslag på hur du kan motverka den negativa effekten ett monotont arbete kan ha på din kropp. För det är inte direkt naturligt för en person att sitta framför en skärm eller ett skrivbord hela dagen. Men det är nödvändigt för att kunna jobba. Därför uppmuntras du att ta flera små raster. Egentligen bör ingen sitta mer än högst 20 minuter innan det är dags att sträcka på sig. En del ställer in sitt alarm så det ringer med jämna mellanrum, som en liten påminnelse om att du ska ställa dig upp. Om du vill ha mer test om vilka produkter som är bäst så kan du kolla in bästa testen då de håller koll på allt. 

Ergonomiska stolar är dock grunden för att sitta väl. Om du jobbar hemifrån bör du investera i en riktigt bra stol. Använd inte bara köksstolen för att den finns nära till hands. Satsa på din hälsa och skaffa en bra stol. Många arbetsgivare ser till att de anställda har bra stolar. Om inte kan du kanske föreslå det på nästa veckomöte. Det finns många bra modeller som kan göra stor skillnad. Nämn gärna hur antalet sjukskrivningar kommer att minska ifall du möter motstånd. Alla har rätt att sitta väl.