Varje gång som något blir populärt så brukar det leda till möjligheter för riskkapitalister och andra som vill investera. Något som verkligen blivit stort de senaste åren är fibernätet. Målet är att hela Sverige ska vara anslutet inom en inte allt för avlägsen framtid. På sina håll har redan majoriteten av alla hushåll fått fiber dragen ända hem medan flera andra har chansen att gräva ner kablarna så fort de kan. Att folk som är vana vid siffror ser en vinst i denna nya teknik är inte alls så konstigt.

Det finns flera olika möjligheter med fibernätet. Många nya och gamla aktörer har kommit upp på marknaden och på sina håll kämpar de om kunderna. För de flesta vet att fibernät är framtidens internet. De gamla kopparledningarna ska fasas bort och så småningom kommer det i princip bara vara fiber och mobilnätet som blir kvar. Med de klara fördelar som fiber har så är det ett självklart val för de flesta. Både företag och privatpersoner har sett till att dra nytta av de erbjudanden som finns.

Fiber i alla hem

Utvidgandet av fibernätet har gjorts i olika faser och det är inte färdigt ännu. Till att börja med måste de stora kablarna grävas ner. De som går från källan ut till städerna och andra orter. Därifrån dras sedan alla kopplingar till de privata hemmen eller fastigheterna. Stadsnätsbolag är en av aktörerna.

Det är uppenbart att det går snabbare att ge hushållen fibernät i de större städerna. Folk bor i lägenheter som står nära varandra. På landsbygden kan det ta lite längre tid, eftersom det måste grenas ut till de individuella husen. Men bara för att kablarna grävts ner innebär det inte automatiskt att du får fibern in i hemmet. Du måste själv beställa från en leverantör. Stadsnätsbolaget AB är en trygg samarbetspartner även för företag.

1399-2

Stora förändringar på gång

Milvis av kabel ska alltså grävas ner i jorden. Det kan ta tid på sina håll eftersom du måste gå genom berg och dalar. Ibland kan också en sådan vanlig sak som vädret komma emellan. Stora delar av arbetet stannar upp under vinterhalvåret. Sakta men säkert har dock dessa kablar ålat sig fram genom landet. Det är en stor investering som kommuner och även privatpersoner gör. Norrköpings Tidningar skriver i en artikel om att 20 miljoner mer satsas på fibernät.

Det handlar alltså om stora pengar. Om du vill koppla upp din villa till nätet kan det kosta dig flera tusen kronor. En del beror på vilken leverantör du väljer, eftersom alla har sina egna erbjudanden. På sina håll har faktiskt detta försenat uppkopplingen. Om bolaget inte ger ett bra erbjudande så är det inte alla i området som vill skriva på. För att kunna börja gräva brukar det behövas godkännande från runt 90% av hushållen.

Samtidigt så ska ingen kunna tvingas in i något de inte tycker är positivt. Så gott som alla vet att om du ska använda internet så är det fiber som gäller. Men en del leverantörer har höga månadskostnader medan andra har en lång bindningstid. Detaljer som i det långa loppet kan kosta dig bra mycket med pengar. Därför kan det vara bra att läsa det finstilta och sedan försöka förhandla sig fram till en bra överenskommelse. Alla vinner på att arbetet blir utfört.

1399-3

Investera i framtiden

Ett så pass stort projekt som fibernät är har alltså dragit till sig flera som vill investera. Det är framtidens teknologi och en viktig del av dagens samhälle. Alla använder internet, på ett eller annat sätt. En del kämpar emot eller är inte intresserade, men de är få och utspridda. Om du inte vill surfa eller betala räkningarna online har de flesta i alla fall insett hur skönt det är att kunna se på TV via sitt fibernät. Ny Teknik skriver i en artikel om hur riskkapitalister ger sig in i branschen av stads- och fibernät.

Fördelen med fibernät är nämligen att du kan forsla stora mängder data på en och samma gång. Om du är hemma så fungerar det bättre med fiber än med mobilnätet. Bland annat så påverkas det inte av hur många som är uppkopplade på en och samma gång. Du kan ha alla dina vänner och bekanta på besök, samtidigt som grannen gör det samma, och ingen märker någon skillnad. Fibernätet är också väl skyddat mot väder och vind. En så pass vanlig sak som åska påverkar inte dess funktion, en ganska viktig detalj att tänka på.

Bra med fibernät

För de som sysslar med kapital och investering är alltså fibernätet ett intressant alternativ. De vet att det är framtidens melodi och att det säkert bara kommer att utökas. Så gott som alla hushåll är intresserade och om de får ett bra avtal så satsar även de på att dra fiber till huset. På sina håll måste husägare gräva ner kablarna själva, men det hindrar dem inte från att satsa på sin framtid.

Det är lättare att arbeta när du har en bra internetuppkoppling. För fibern är också mycket snabb och kan som sagt hantera stora mängder data på en och samma gång. Små företag kan samarbeta med stora koncerner i andra delar av världen och slipper göra allting på plats. Det har öppnat dörren för glesbygden att klara sig bättre. Du kan nu ha ett litet lokalt företag med kontakter och aktivitet så gott som var som helst. Företaget slipper investera i dyra maskiner eller stor personalstyrka, vilket hindrat många fram till nu.

Så vare sig du är en kapitalistinvesterare eller helt enkelt en vanlig familj så är fibernätet en intressant och välkommen sak. Ju flera som kan koppla upp sig desto bättre kommer samhället att fungera. Utan internet stannar det mesta upp, och du har inte heller lika roligt. Men för att det ska fungera måste nätet vara pålitligt, snabbt och ha kapacitet. Det är därför som det grävs i hela landet, djupa diken där optiska kablar längs ner. En investering som alla tror kommer att löna sig.