Som konsument har du mycket att ta ställning till. Det finns ett stort utbud av nästan alla produkter som vänder sig mot privatpersoner. Ibland orkar man helt enkelt inte ta ställning till alla dessa produkter. Du har säkert stått i en butik och velat mellan två olika telefoner eller datorer. I slutet av dagen vill vi bara bli så nöjda som möjligt utan att behöva göra allt för mycket efterforskningar.

När det kommer till mobiltillbehör finns det några viktiga punkter att tänka på.

  • Behöver du verkligen den allra senaste modellen av ett par hörlurar eller det dyraste mobilskalet? Svaret på denna fråga är förmodligen nej. Du behöver därför inte köpa tillbehör från de etablerade mobiltillverkarna. Deras tillbehör tenderar nämligen att ha höga prislappar. När du skaffar iPhone 8 behöver du ett skal till den
  • Det finns dock gott om modeller från mindre kända tillverkare som är betydligt billigare. I många fall kan du köpa ett par hörlurar från ett helt annat märke än det som står på din telefon.
  • Många telefontillverkare vill dock få det att verka som att du endast bör köpa deras tillbehör. De säger dock sällan att detta skulle vara ett krav. Du behöver därför inte känna dig illojal för att du också handlar av ett annat företag. Du har säkerligen redan spenderat mycket pengar på telefonen. Man kan tycka att detta borde räcka för varumärken som Apple och Samsung.
  • Du bör dock tänka på att det finns gott om superbilliga mobiltillbehör som har tillverkats i Kina. I en del fall har dessa saker inte säkerhetstestats, vilket inte är så konstigt om man ser på prislappen. Tänk därför på att dessa produkter kan utgöra en fara. Det har förekommit att laddare har blivit överhettade eller att hörlurar har haft en opålitlig volymkontroll.

 Hur marknaden har utvecklats

Är du född på 1980-talet? Då kommer du definitivt ihåg när marknaden dominerades av aktörer som Nokia och Ericsson. Under denna epok var valmöjligheterna inte särskilt stora. Det som fanns på marknaden var dock dyrt, även om kvaliteten alltid var bra.

Det var därför inte svårt att göra det bästa valet när man letade tillbehör. Idag måste man kolla på jämförelsesajter innan man bestämmer sig för något. När man surfar på dessa sajter märker man snabbt att utbudet är enormt stort.  Se utbudet hos https://www.themobilestore.se/mobiltillbehor/

Egentligen är det inte så svårt att bestämma sig efter man gjort lite research. Marknadsföringen från telefonbolagen kan dock påverka oss. Hur många gånger ser man inte reklam för märken som Samsung och Apple? Lägg därtill alla människor som äger dessa produkter med stolthet. Jag kommer ihåg när jag studerade. Nästan varje student hade en Mac-dator, vilket är lite konstigt på grund av att studenter inte brukar vara kända för att ha mycket pengar.

Idag blir vi också påverkade av denna marknadsföring på platser som historiskt sett inte varit kända för detta. Exempelvis: PC för alla visar upp det senaste inom iPhoneskal.

I denna artikel finns det en röd tråd. Enligt denna röda tråd bör du inte låta dig påverkas allt för mycket av storföretagens åsikter. Du bör förlita dig på dina egna kunskaper och låta din plånbok bestämma vad du har råd med.

Det värsta du kan göra är förmodligen att köpa ett dyrt tillbehör som du egentligen inte behöver. Dessa pengar hade du definitivt kunnat lägga på något annat. Kom ihåg att storföretagen alltid kommer vilja att du handlar av just dem. Detta är själva kärnan i deras affärsidé och utgör anledningen till att de har blivit sågframgångsrika.

Vad säger de stora mediebolagen? 

Läs i Göteborgs Posten om fallgroparna när du köper mobiltillbehör. Det verkar som att detta är ett vanligt problem. Ingen gillar att bli lurad och man kommer inte runt vikten av att köpa en bra telefon med tillhörande mobiltillbehör. Jag menar, till och med personer som är 80+ har idag en mobiltelefon.

När Sverige avskaffade monopolet på telemarknaden tillkom flera olika bolag. Vissa konsumenter verkar ha fått deras marknadsföringsplan om bakfoten. De gillar att sälja abonnemang med telefon. Faktum är dock att de inte själva tillverkar några telefoner. De vill dock att konsumenterna ska köpa telefonerna på avbetalning.

Många konsumenter tänker dock inte på att det handlar om en avbetalning. De tror att de får telefonen på köpet med abonnemanget. Ibland kan man också få tillbehör, exempelvis ett headset. 

I verkligheten tjänar man på att köpa alla dessa saker separat. Man kan sedan teckna ett abonnemang alternativt köpa ett kontantkort. Det blir nästan alltid dyrare att köpa telefonen med ett abonnemang.

Just mobiltillbehör har blivit trendiga bland ungdomar. De brukar därför skicka med tillbehör för att locka kunderna. Detta kan vara lite svårt att förstå för oss som är födda på 1980-talet. Vi tenderar att associera det här med mobilskal och dylikt med Nokiatelefonerna. Samtidigt finns det en målgrupp även för människor som är 30+. Enligt Expressens artikel är mobiltillbehör fortfarande populära, även bland oss som är lite äldre.

I slutet av dagen är denna marknad svår att bortse ifrån för de som vill tjäna pengar. Alla människor har som sagt en mobiltelefon. Det vore därför dumt att inte försöka kapitalisera på dessa kunder. Problemet är att det drar till sig många företag som kanske inte har så ärliga intentioner. Man måste därför vara på sin vakt när man handlar.

Sammanfattning

Du ska alltid göra research innan du köper ett tillbehör. Tänk också på att tillverkaren inte behöver vara känd för att produkten ska vara kvalitativ. Tidigare omdömen ger en bra överblick om produkten och tillverkaren.

De stora företagen vill att du köper deras tillbehör. Deras affärsidé är inte bara att sälja dyra telefoner. Stora företag har ofta bra kvalitet, men det är inte ovanligt med överpriser. Tänk därför på att du inte behöver köpa just deras produkter. Ibland kan man få för sig att det endast är Apples produkter som fungerar med deras telefoner. Detta stämmer inte, även om de har ett separat applikationer.

Slutligen bör du alltid försöka utvärdera vilket behov du har för att inte betala för mycket.