Att vapea istället för att röka vanliga cigaretter är ett positivt beslut för din hälsa. Det är dessutom ett bra beslut för alla de som du bryr dig om som finns runt omkring dig. Om du är nybörjare på vape är det dock inte konstigt om du har många frågor om hur det går till. Det finns säkert många begrepp som du aldrig förut har hört talas om och dessa kommer att redas ut i den här artikeln för att göra det enklare för dig att komma igång.

Om man är en nybörjare som tänker använda sig av vape eller e-ciggarett funderar man sannolikt över den så kallade e-juicen som man röker. Det finns många olika smaker och styrkor på dessa. Antingen kan du köpa en helt färdig, eller så kan du själv bestämma vilket PG och VG förhållande som du vill ha. Vätskor finns tillgängliga i båda 100ml och 50ml för dig som tycker om att variera dig.

PG och VG förhållande

PG står för propylenglykol och VG står för vegetabiliskt glycerin. Med hjälp av PG och VG kan du blanda ihop den perfekta e-vätskan för dig. Det handlar helt enkelt om att hitta en balans här.

PG används för att du ska få en mer ciggarettliknande upplevelse, detta är speciellt lämpligt för dig som är rökare och har bestämt dig för att sluta. PG vätska kan upplevas som hårdare att inhalera och även strävare. Om du letar efter en mjukare känsla när du inhalerar vattenångan är det därför bättre för dig att ha en längre nivå av propylenglykol och en högre nivå av vegetabiliskt glycerin.

Det är vanligt att de som byter från vanliga ciggaretter till e-cigg vill ha en högre PG nivå i början och därefter vill dra ned på PG i e-vätskan för att få en mjukare känsla eftersom de vänjer sig vid att inte röka ciggaretter.

Balans är det bästa

Många rekommenderar e-juice med 50/50 i PG och VG. Den största fördelen med VG är just att det ger mer ånga och de som uppskattar ett moln av ånga när de röker väljer ofta en e-juice med en högre VG nivå. Om du väljer en e-juice vätska som saknar VG kommer du inte att uppleva näst intill någon ångeffekt och känslan av att röka en faktisk ciggarett är därför inte lika stark för halsen.

Det bästa är alltså att hitta en e-juice som har en lämplig balans mellan PG och VG.

PG tunnare än VG

PG är tunnare än VG som istället är mer trögflytande, även detta är något du behöver ha i åtanke. Om du ofta tar två puffar efter varandra är det viktigt att vätskan inte är alltför trögflytande eftersom du kommer att få en torr puff som inte alls smakar särskilt gott.

PG sugs upp av veken snabbare än VG. I och med att enheterna blir bättre och bättre är detta något som spelar mindre roll idag, men det är fortfarande något som du ska ha i åtanke beroende på vad för typ av vape som du använder dig av.