Bilar som har en inbyggd dator genererar en felkod om något inte är som det ska. OBD står för On-Board Diagnostics och OBD2 är den andra generationens modell. Det gör att du kan kommunicera med bilens datorsystem. Med hjälp av rätt felkodsavläsare går det att felsöka som att rensa koder på moderna bilar.

Felkodsläsare OBD2 – ett praktiskt verktyg

OBD-verktyg är praktiska om du fixar mycket med bilen. Eftersom obd2 är en typ av felkodsläsare går det att hantera programvaran i bilen och konfigurera den. Du kan exempelvis själv släcka servicelampan efter du bytt olja och filter. Innan du väljer felkodsavläsare bör du ta reda på vilken som matchar din bilmodell.

Att arbeta med OBD-verktyg kräver en del kunskap och att du lär dig hur den fungerar. Att släcka lampor på egen hand kan påverka garantin om bilen är ny. Är du inte helt säker kan det vara bra att prata med en professionell bilverkstad innan du släcker en varningslampa.

E-diagnostik blir allt viktigare

Det är inte alls ovanligt att bilar genererar felkoder. Enligt Bilprovningen har nästan hälften av äldre bilarna flera felkoder. Även nyare bilar kan tidigt visa tecken på begynnande fel i elektroniken. Köper du en begagnad bil kan det vara bra att läsa på om vad du har rätt till, även när det kommer till elektroniska fel.

Att då och då läsa av felkoder kan därför vara ett bra verktyg för att ge bilen en hälsokontroll. Vare sig du kan åtgärda felen själv eller om du ska lämna in på verkstad.