Det sägs att strutsen sticker huvudet i sanden för att koppla bort verkligheten. Som alla vet kan detta vara livsfarligt för då ser den inte rovdjuren eller jägaren. Samma princip kan användas på de som inte ser till att ha allting i ordning för en eventuell olyckshändelse. Dels bör alla material finnas på plats, som bandage, sårtvätt och annat som finns i en första hjälpen utrustning. Något annat som det borde vara naturligt att införskaffa är en hjärtstartare.

Många liv har räddats för att det fanns hjälp att tillgå. Det är klart att det inte alltid är så akut, men genom att vara förberedd så kan du undvika att det utvecklas till något otäckt. Förutom att ha hjärtstartare och annan utrustning tillgänglig kan det löna sig att ta en kurs i första hjälpen och HLR. Dessa är kortare utbildningar som bokstavligen kan rädda liv.

När hjärtat stannar

Flera tusentals människor får hjärtstopp varje år och bara en bråkdel av dem överlever. Och om de klarar sig så kan vägen tillbaka till ett någorlunda normalt liv vara lång och knagglig. De första minuterna är avgörande för utgången och det mesta av räddningsarbetet bör helst ske långt innan ambulansen kommer fram. En hjärtstartare bör finnas överallt där det finns människor. Det vill säga på jobbet, i varuhuset, i hemmet, på resan och i princip överallt.

Så istället för att sticka huvudet i sanden och hoppas på det bästa så är det bra att vara förberedd. Gå en första hjälpen kurs, skaffa en hjärtstartare och se till att alla vet vad de ska göra. Därefter kan du hoppas på det bästa, för ingen vill ju att något ska hända. Men lika gärna som du skaffar en hemförsäkring ifall kylen skulle gå sönder så kan du köpa en hjärtstartare ifall någon skulle få stopp på det. Kontakta Akutgruppen om du har frågor.

700-2

När ambulansen inte kommer fram

I vissa delar av landet får du i snitt vänta på en ambulans i 20 minuter. Det är säkrast att inte bli sjuk, för då kan det gå riktigt illa. Men även om den kommer fram på 10 eller fem minuter så är det ändå viktigt att komma igång med HLR med en gång. På varje arbetsplats borde det finnas minst en person som kan hjälpa en person när hjärtat stannar upp. Som kan ge instruktioner och som vet vad som kan göras fram tills vårdpersonalen är på plats. Detta kan vara avgörande för om patienten överlever eller inte.

Forskningen går framåt. Drönare med hjärtstartare hårdtestas. Läs mer på den här sidan i Dagens Medicin. Detta är ett led för att balansera det faktum att ambulanserna inte alltid hinner fram i tid. Rusningstid i innerstan är ett problem när du får en hjärtattack. Då kan en drönare med hjärtstartare som flyger ovanför alla bilar ha en chans att komma fram snabbare. Detta kan bli en framtida lösning som inte alls är så dålig. Det bästa är naturligtvis om det installeras hjärtstartare på allt fler offentliga platser, så att det alltid finns en till hands.

Planera för det allra värsta

De flesta mammor har en bunt med plåster i sin handväska, för de vet att förr eller senare så kommer de att behövas. Ofta har de våtservetter som desinficerar också, och kanske någon liten salva. Inom vissa yrken är det lika viktigt att ha en hjärtstartare till hands. Många som jobbar med idrott och träning av andra, till exempel, vet att saker och ting kan ske. En del är inte ens medvetna om att de har en svaghet, och när de anstränger sig så kan det gå illa.

Men ibland så är det andra som är till hjälp och räddar liv. Du skulle kunna tro att det alltid finns en hjärtstartare till hands på tåg och flyg. Egentligen borde det vara en del av grundutrustningen. Men ännu har det inte blivit så vanligt som du skulle kunna önska, och då är det bara att hoppas på att någon annan har tänkt på det. Så blev en portabel hjärtstartare för privat bruk avgörande för att rädda en mans liv. Läs mer i denna artikel i Aftonbladet.

700-3

Viktigt med hjärtstartare

Nu börjar det komma upp skyltar lite varstans som visar på var närmaste hjärtstartare befinner sig. Många offentliga byggnader har det, organisationer och kyrkor ser till att ha en hjärtstartare, samt många av landets skolor. Det borde egentligen vara en självklarhet att investera i minst en maskin. Om byggnaden är stor, gärna ett par stycken. För tänk vad viktigt det är när någon får hjärtstopp att snabbt hinna fram med hjärtstartaren.

Du ser ibland på TV hur någon springer fram och börjar göra HLR när olyckan är framme. Ofta är det en helt vanlig person, och inte någon läkare. I verkligheten så är det precis likadant. Har du tur så finns det en sjuksköterska eller annan vårdpersonal i närheten. Men på ett helt vanligt kontor så är chansen inte så stor att du har en omskolad läkare som medarbetare. Istället är det du och alla andra som helst ska kunna rädda livet på patienten.

Satsa på framtiden

Det är alltså en viktig investering i ditt eget liv att gå en kurs i HLR. Att skaffa en hjärtstartare och veta hur den fungerar är en annan liten detalj som kan vara avgörande. Allt detta varken kostar så mycket eller tar allt för stor del av din tid i anspråk. Det kan vara något att ta upp på nästa personalmöte. Om en eller flera skickas på kurs så kan de i sin tur instruera de andra. Vissa kurser är utformade så att du blir instruktör och därmed kan sprida kunskapen.

Men även i hemmet eller på andra ställen är det viktigt att planera för framtiden. Att tänka på allt som kan ske men göra ditt bästa för att inget allvarligt ska bli följden. Det är klart att en drönare med hjärtstartare kan rädda många liv, speciellt om det blir mer vanligt och utspritt. Men alla kan göra sitt till för att lära sig HLR och investera i en hjärtstartare.