På sätt och vis kan 2000-talet kallas för entreprenörernas århundrade. Idag är det fler entreprenörer än någonsin tidigare, och ganska många har lyckats bra med sina satsningar. En av anledningarna till att det blivit lättare att komma igång har naturligtvis med den elektroniska och digitala utvecklingen. Den har lagt grunden för allt fler att våga ta steget fullt ut. Att satsa på sig själva och göra något lite extra av sina liv.

Alla måste arbeta, det är ingenting du kan komma undan. Såvida du inte är född rik, och inte har behov av att slita. Men de brukar också jobba hårt för att tjäna ännu mer pengar eller för att lyckas inom det område de valt. När du som helt vanlig person nu ändå har ett grundläggande behov av att arbeta kan du lika gärna försöka göra något som du tycker om. Det är inte alla som har råd med det, hur konstigt det än kan låta. Men genom att komma igång som entreprenör har ett stort antal lyckats vända på sina liv.

Hemligheten bakom att lyckas

Det kanske har varit på deltid till en början, med ett vanligt jobb för att få ihop till hyran. Men vartefter som den lilla verksamheten har vuxit till sig har du kunnat satsa allt mer på den. Till sist är det dags att lämna in din uppsägning, en dag som måste firas. Men det är inte alla som börjar lite smått. En del satsar allt redan från början. De vet att de har ett bra koncept och lägger ner alla sina resurser på att lyckas. Läs mer på Sami Suliemans hemsida.

Du kan få ganska bra lån för att komma igång. Men sedan gäller det att använda dessa pengar på ett vist sätt. Planera därför noga långt innan det är dags att sparka igång det hela. Tänk igenom vad du verkligen måste ha redan från början, och vad som kan vänta tills du blivit lite varmare i kläderna. Framför allt kan det löna sig att se på andra som har lyckats. Lär dig mer om hur de gick till väga och undvik de allra värsta fallgroparna. Breakit pratar mer om Sami sulieman byte till Plexian.

En del ser till att ha en mentor vid sin sida. Det kan vara en äldre eller mer erfaren släkting, kanske en god vän som har större kunskap inom vissa områden. För att driva en verksamhet som entreprenör handlar ju inte bara om en enda sak. Du måste se till att alla delarna fungerar, också de som du tycker är tråkiga eller inte har en aning om hur de fungerar. Ekonomin måste hela tiden hållas under kontroll. Se till att ha en bra bokföringsfirma vid din sida så fort som möjligt. Gärna någon som kan ge dig goda råd om skatter och annat där det finns pengar att spara.

1483-2

Vad ska jag jobba med?

För att det ska vara någon vits med att bli entreprenör bör du ha en bra ide’. Allra bäst är det när du kommer upp med något som andra inte har tänkt på. En nisch som de kallas, eller ett område som du kommer att vara ganska unik om att täcka. Ofta så börjar det med ett behov som du själv har och som du inser inte finns på marknaden. Ett exempel kan vara mamman som startade upp en tjänst där hon tvättar tygblöjor. Allting sköts ekologiskt och de stackars utmattade småbarnsföräldrarna slipper den jobbiga biten med att använda dessa blöjor.

Andra har satsat på appar. Dagens samhälle är helt klart superdigitalt. Om du kan komma på en app som folk vill ha så är du säkrad en stadig framgång. Sedan finns det chansen till att undervisa online. Du måste ju inte befinna dig i samma land som din student, utan allting kan ske via skype eller liknande hjälpmedel. Genom att tänka efter noga kanske du också kan komma på något som kan bli en bra affärside’. Andra har lyckats, och du kan också göra det. Dagens PS skriver här om Sami Sulieman.

Ett alternativ är att satsa på något du tycker om eller är bra på. Använd dina talanger till att starta upp en firma. Något som ökat de senaste åren är motiveringstalare och livscoacher. Dessa yrken kräver inte alltid en lång och dyr utbildning, även om en del har det i grunden. Istället handlar det mycket om att förstå folks behov och uppfylla dem. Listan på möjligheterna för en entreprenör är ändlösa, det finns inga gränser om du har en livlig fantasi och en förmåga att förvandla dina drömmar till jobb.

En härligt digital framtid

Genom att gå in för digitala lösningar har du större chans att hålla dig kvar. Helt enkelt för att de är så utspridda. Och för att du genom att utnyttja dessa fantastiska möjligheter kan nå ut till en stor mängd personer. Allt fler sköter så gott som hela sitt liv på nätet. Bland annat för att du kan hitta allting där. Från produkter till tjänster, utbildningar och jobb. Så vad du än har att erbjuda dina kunder är det här du ska utgå från.

Med en god marknadsföring kan du nå ännu fler potentiella kunder. Sedan gäller det naturligtvis inte bara att de ska hitta fram till dig. Konvertering är ett stort ord bland entreprenörer som sysslar med det digitala. Du vill att en besökare på sajten ska konverteras eller förvandlas till en kund. Oavsett vad din sida än handlar om så brukar det inkludera något du vill att klienten ska göra. Läsa en sak, anmäla sig, köpa något, beställa en tjänst, och så vidare.

Hjälp av de bästa

Med tanke på vilken kraft de digitala lösningarna kan ha bör du eventuellt kontakta en specialiserad firma för att få hjälp med det praktiska. De vet exakt vad som fungerar och hur du ska nå fram dit. Det ser så lätt ut att bara lägga ut något på nätet, kanske öppna en e-butik och tjäna pengar. Men det ligger en hel del arbete bakom det hela. För att du ska kunna utnyttja dina resurser fullt ut gäller det at planera.

Samtidigt som det ligger mycket arbete framgångarna så finns det dock en hel del du kan göra med små medel. Det som krävs är kunskap, om var du ska lägga dina ansträngningar. Digital marknadsföring kan vara utsvävande eller målinriktad. Välj det som fungerar allra bäst för dig, där du ser resultat utan att behöva lägga ut så mycket pengar. Speciellt viktigt är detta i början när tillgångarna är mer än begränsade.

De flesta tar ett lån, antingen privat eller hos banken, bara för att kunna komma igång. När du börjar se en viss avkastning kan det därför löna sig att återinvestera i företaget, betala av lånen och börja känna lukten av framgång. När du ser på entreprenörer som har lyckats så finns det en del de har gemensamt. En vilja att satsa och ta risker brukar vara en sak de alla gör. Men inte utan en grund att stå på, det vet mer eller mindre vad de håller på med. En annan sak är viljan att jobba hårt, att inte ta något för givet och omge sig av bra medarbetare. För moderna entreprenörer kan du lägga till den digitala delen och det är bara att sätta igång.