Det finns flera olika anledningar till att du behöver en bra jurist. Bland annat kan du ha hamnat i en komplicerad situation som du önskar lösa. Men det kan också vara fråga om rådgivning redan innan du tar ett visst steg eller binder dig för ett köp. Orsakerna är många och juristerna likaså. Du tjänar på att välja en som passar ditt ärende. Men även inom dessa gränser finns det en del saker att tänka på.

Utbildning och kompetens är naturligtvis det allra viktigaste. Ibland kan du få det bästa av flera olika inriktningar genom att välja en firma som har flera medarbetare. Tillsammans kan de bilda ett team som är oslagbart. Allt beror självklart på vilket problem du har eller vad du vill ha hjälp med. Men oavsett om det handlar om något stort eller litet så förväntar du dig ett visst resultat.

Första steget till en bra jurist

Till att börja med kan du fråga dina bekanta om de känner till någon som är bra. Nöjda kunder är en utmärkt rekommendation. Men det är inte alltid som du vill sprida ordet om vad du håller på med. Sök gärna på nätet och kontrollera sedan de referenser du hittar. De seriösa firmorna är bara glada att visa upp vad de kan. Söker du på Byrån RiVe får du upp kontaktinformation till duktiga jurister.

Ibland kan du få leta lite grand innan du hittar fram till en som du tycker verkar bra. Du vill ju inte riskera att få dålig hjälp eller kanske bättre uttryckt, mindre bra. De flesta har en utbildning i grunden men det är inte alltid de har den expertis som krävs för en viss situation. En del saker kan du bara lära dig med erfarenhet, så fråga gärna lite närmare om vilken sorts fall de arbetat med tidigare. Henric Einarsson från RiVe för dig som vill veta mer innan du bestämmer dig.

Jurister som satsar på pengarna

Vartefter som världen går framåt i politiska frågor så förändras även sättet att arbeta på. Idag måste alla medlemsländerna följa de riktlinjer som EU fastställt, vilket lett till nya lagar och förordningar. En bra jurist måste hänga med i svängarna. Att vara uppdaterad är ett måste. Men redan under utbildningen så kan du lägga grunden för att jobba med finansiella frågor. Förutom juristexamen kan det vara bra att plugga ekonomi. Gärna jobba lite inom bankväsendet med andra uppgifter för att riktigt förstå hur de fungerar. Därför har behovet av finansjurister ökat. Läs mer i den här artikeln i Realtid.

Förutom att lagarna har förändrats så är det nu allt fler företag som drar sig utomlands. Kanske inte helt och hållet, även om det förekommer. Men de har leverantörer i andra länder och inte bara inom Europa. Deras kunder skickar efter varor som ska skickas till olika platser. Många har ett avdelningskontor eller två någon annanstans. Bland annat har internet öppnat alla dessa möjligheter eftersom du kan koppla upp dig med vem som helst, oavsett tidpunkt och plats.

1471-2

Allt detta leder till nya situationer och problemställningar som juristerna måste ha ett grepp om. Du kanske inte kan allt men det viktiga är att du vet var du ska leta. En modern jurist måste läsa mycket och vara intresserad av sitt arbete, för annars är det lätt att hamna på efterkälken. Realtid skriver i den här artikeln om hur många jurister jobbar för mycket.

Välja en riktigt bra jurist

Vare sig det handlar om ett problem du vill lösa eller andra frågeställningar är det viktigt att välja en bra jurist. För att sammanfatta kan du se på listan och förvissa dig om att den byrå du väljer uppfyller dina viktigaste krav.

  • Utbildning och erfarenhet. Ibland kan det krävas utbildning även inom andra områden än juridik. Typ de jurister som vill satsa på finansvärlden, och därför helst ska ta ekonomi också.
  • En viss expertis. Återigen så beror det ju på varför du söker en jurist. Men många har specialiserat sig inom vissa områden. Ingen kan ha ett grepp om precis allt, speciellt inte om det handlar om särskilda branscher eller situationer. Välj bland de som har valt att lära sig mer om den problematik som du möter.
  • Personligt bemötande. Det är inte ovanligt att stanna kvar med samma jurist eller byrå under en längre tid. Ditt förtroende växer och de lär känna dina affärer. Att känna sig välkommen oavsett vilka frågor du kommer med är viktigt. Respekt och en känsla för sina kunder är en bra bas att stå på.
  • Referenser. Du kan fråga folk du känner om de kan rekommendera en bra advokat eller jurist. Eller så kan du boka in ett möte med olika jurister och se vilken som passar dig bäst. Förbered en rad med frågor som du förväntar dig ett svar på. Men lita också på din magkänsla, om de verkar vara intresserad av dig som person.

Om du har ett löpande behov av en bra jurist är det extra viktigt att välja rätt. För mindre frågor kan det räcka med att de har rätt kompetens. Men om det handlar om ett längre samarbete, eller kanske stora summor pengar, så måste du ha den allra bästa. Ge dig inte förrän du är nöjd. Du har rätt att bli väl behandlad och få hjälp på rätt sätt. Naturligtvis kan det kosta lite extra om du vill ha den bästa, men det kan det vara värt i många omständigheter.

Vilken kompetens har juristen?

Det finns flera olika sorters yrken inom rättsväsendet. Jurister, advokater, domare och flera andra som alla har sin egen roll att spela. Du kan få stor hjälp av en kunnig person, för lagen är något som omfattar de flesta områden här i livet. En del har valt att läsa andra ämnen för de vet redan att de vill specialisera sig i någon bransch. Andra sysslar gärna med mer allmänna frågor som gör att de kan fortsätta att växa till sig.

Ett stort antal jurister jobbar med annat som kanske inte är direkt relaterat till lagen. Men där en gedigen utbildning inom detta område kan vara till stor nytta. Biståndsarbete, mäklare och flera andra intressanta inriktningar blir så mycket mer givande när du känner till lagen. På flera organisationer och företag brukar det finnas en chans till vidareutbildning eller kurser för att utöka din kompetens.

Alltid behov av jurister

Vart du än vänder dig så finns det lagar som ska följas. För att undvika problem i samband med, till exempel, köp eller försäljning av hus så bör du konsultera lagen redan i förväg. Sedan finns det situationer då du upplever diskriminering eller på annat sätt vill använda lagen för att få rätt. Eftersom lagen ofta är svår att förstå eller tyda så behöver du en jurist som kan fungera som en länk mellan dig och det lagliga.

Stora företag lägger ner miljontals med kronor för att ha rejäla advokater till sitt förfogande. Personer som kommer upp med lösningar för att spara pengar. Som hindrar verksamheten från att hamna i otrevliga situationer som alltid blir dyrbart. Privatpersoner kanske inte har exakt samma behov, men från tid till annan så behöver de flesta en bra jurist. Någon som kan tyda lagen och ge dig de goda råd.